Ploiesti
Vulcanii noroiosi
Valori romanesti
Statiunea Baile Bazna
Baile- Herculane
Oradea
Lacul Dracului
Cetatea fortificata de la Biertan
La rusi - pensiune turistica
Botosani- Zilele Eminescu
Braila
Bacau
Cascada Capra
Medias- turism
Castelul Peles
Timisoara - cultura
Casa poporului
Palatul Parlamentului a fost înscris cu trei recorduri în World Records Academy - pentru ...
10 octombrie 2008

Cetatea fortificata de la Biertan
Medias- turism Cetatea de la Biertan dateaza din timpul domniei lui Matei Corvin si este cea mai im ...
11 ianuarie 2009

Balea
Caldarea Glaciara Balea care adaposteste emblematicul Lac (4,6 ha, altitudine 2034 m) cu cea mai fru ...
07 decembrie 2008

Piatra Neamt
Piatra Neamt este un oras de munte situat in nord-estul Romaniei, fiind unul din cele mai vechi oras ...
16 octombrie 2008

Targu Jiu
Asezare Geografica Municipiul Tg-Jiu este situat la intersectia paralelei 45° latitudine no ...
16 octombrie 2008

Poveste de Bucuresti
Bucuresti, Capitala Romaniei, este unul din cele mai importante si mai vechi orase din Europa, un im ...
12 octombrie 2008

Statiunea Baile Bazna
La 18 km de Medias se gaseste statiunea Baile Bazna, atestata documentar in anul 1302. Asezarea este ...
11 ianuarie 2009

Bogatia folclorului romanesc
Cica intr-o zi, Cuza-voda, imbracat in haine de targovat, ca sa nu-l cunoasca nimeni, mergea prin Bu ...
11 ianuarie 2009

Pestera Muierii
Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) este situata in Depresiunea Getica a Olteniei, pe teritoriul ...
17 decembrie 2008

Constanta
Constanta (in turca Kustendji sau Köstence) este cel mai vechi oras locuit din Romania. Este un ...
15 octombrie 2008

Ploiesti

Ploiesti

Municipiul Ploiesti, resedinta judetului Prahova, este situat la 60 km. nord de Bucuresti, pe coordonate geografice de exceptie, aria sa fiind strabatuta de meridianul de 26 grade, ce imparte continentul european in aproximativ doua parti egale, iar partea de nord intinzandu-se pana aproape de paralela de 45 de grade (44 grade 55"), elemente ce determina aspectul temperat-continental al climei.

Fata de nivelul marii, el ocupa un semiplatou, in nordul Campiei Romane, la o altitudine medie de 150 de metri.

Suprafata sa actuala este de peste 50 km patrati, urmand sa-si determine cu rigoare perimetrul pe baza noilor legi ale cadastrului funciar si domeniului urbanistic.

Localitatile cu care se invecineaza sunt urmatoarele: la nord - orasul Baicoi si comuna Blejoi; la sud - comunele Barcanesti si Brazi; la est - comunele Bucov si Berceni; la vest - satul Negoiesti si comuna Targsorul Vechi. Pana in 1990, comunele limitrofe intrau in subordonarea administrativ-teritoriala a municipiului Ploiesti.

Aspectul solului si subsolului este determinat de asezarea sa pe structurile vechiului con de dejectie al raului Prahova, ce trece prin albia situata in prezent la circa 25 km - vest si de vecinatatea raului Teleajen (latura de est), cu afluentul sau, paraul Dambu, care strabate cartierele din nord-est.

Ca urmare, Campia Ploiestilor este acoperita la suprafata de o pelicula subtire de rendzine, asezata pe pietrisurile de terasa, care dreneaza apele freatice si pluviale.

Vegetatia, specifica marilor aglomerari urbane, este formata indeosebi din esente ornamentale si de aliniament, plantatii de castani, plopi si salvam, spatiile verzi si parcurile fiind destul de restranse (zona bulevardului, parcul de la Sala Sporturilor, parcul din nordul orasului, parcul "Mihai Viteazul", parcul de la Bariera Bucov). Acestea ocupa numai 85,5 ha., revenind, in medie, 3,2 mp. pe locuitor.

Pe raza orasului pot fi vazute si cateva exemplare de arbori endemici, aclimatizati in timp, care se afla sub ocrotirea legii, printre care si "arborele mamut" secular - sequoia dendron giganteum - din curtea Muzeului Memorial "Paul Constantinescu" (str. Nicolae Balcescu nr. 15), smochini, dar si cateva exemplare de stejari seculari, amintind de vestitii codri ai Vlasiei. In schimb, in vechile cartiere, cu case "pe pamant", locuitorii continua sa planteze pomi fructiferi (visinul, ciresul, marul, nucul etc.) si sa cultive legume si flori, care mai amintesc de vechiul aspect patriarhal al orasului, supranumit, in secolul nostru, "orasul gazzarilor" sau alintat cu metafora "aurului negru".

Sub raport climatic, masuratorile meteorologice din ultimul veac stabilesc cateva caracteristici esentiale. Astfel, temperatura medie anuala la Ploiesti este de peste 10 grade C, cu o maxima-record pentru intregul judet - inregistrata la 10 august 1945, de +39,4 grade C, determinata de o invazie de aer tropical si o minima absoluta de -30 grade C, pe data de 25 ianuarie 1942. O temperatura excesiva a fost consemnata si la 9 iulie 1968 (+38,7 grade C).

Precipitatiile se inscriu in mediile anuale specifice intregii zone de sud a judetului, respectiv 588 mm, cu 30-40 mm in ianuarie si 88 mm in luna iunie.

Statia meteorologica locala a determinat ca Ploiestiul se afla sub influenta predominanta (40 %) a vantului de nord-est si de sud-est (23 %), cu o viteza medie de 3,1 m/sec.

Industrie
În perioada regimului comunist municipiul Ploiesti ocupa primul loc, dupa Bucuresti, in privinta valorii productiei industriale realizate.
Ploiestiul este cunoscut drept „Capitala aurului negru”
În prezent principalele domenii de activitate sunt:
Industria petroliera :
- rafinare la: PETROM S.A. Membru OMV Group - Rafinaria PETROBRAZI, PETROTEL - LUKOIL, S.C. Rafinaria „ASTRA ROMÂNA” S.A. Ploiesti, ROMPETROL Rafinaria VEGA Ploiesti, transport titei si produse petroliere finite prin conducte: S.C. CONPET S.A Ploiesti, S.C. PETROTRANS S.A. Ploiesti;
- utilaje de extractie, foraj, chimic si petrochimic: S.C. UPETROM S.A. Ploiesti, S.C. UZTEL S.A. Ploiesti, UZUC S.A. Ploiesti;
- constructie de pompe si conducte de petrol: S.C. CIPROM S.A. Ploiesti, INSPET S.A Ploiesti;
- cercetare si proiectare in domeniul petrolier: IPIP S.A. Ploiesti, ICERP S.A. Ploiesti, PETROSTAR S.A. Ploiesti, IPCUP Ploiesti. Industria constructoare de masini: - masini unelte: S.C. UPETROM S.A. Ploiesti;
- rulmenti: S.C. TIMKEN S.A. Ploiesti;
- echipament tehnologic, de ridicat, echipament de constructie: S.C. UBEMAR S.A. Ploiesti, "24IANUARIE" S.A Ploiesti, S.C. TROMET S.A. Ploiesti, UZINA MECANICA Ploiesti;
- echipamente de automatizare: AMPLO S.A. Ploiesti;
Industria constructoare de masini si componente (Upetrom, Uzuc, Ciprom, Ubemar, Amplo, Uztel, Flacara, Amplo, Timken, Yazaky, Cablul Romanesc)
Industria chimica :
-Rool; - detergenti: UNILEVER ROMANIA; - ingrasaminte chimice: S.C. ROMFOSFOCHIM S.A. Valea Calugareasca ( capacitate inchisa); - materiale plastice: S.C. ARPACOR S.A. Bucov; - alte produse: S.C. PROGRESUL S.A. Ploiesti.
Industria alimentara (Coca-Cola, Efes Pilsener, Unilever, Extrapan, Di Apollo)
Industria tutunului (BAT)
Industria constructiilor (Ciprom, Inspet, Contrasimex, Constil, Nova-Cons, Monticor, Tiab)
Industria IT (Asesoft, Platin Systems)
Industria materialelor de constructie (Feroemail)
Industria textila (Dorobantul Ploiesti, Modexim)
Industria ceramica (Bianca Romania)
Industria mobilei (Anteco)
Industria ambalajelor (Mayr-Melnhof Packaging Romania, Politeh)
În apropiere, la Crangul lui Bot (pe soseaua spre Targoviste) se afla „Parcul industrial Ploiesti”, in cadrul caruia activeaza peste 28 de companii.

Obiective turistice
Orasul Ploiesti n-a intrat in epoca moderna cu un inventar arhitectonic bogat. Curtile lui Mihai Viteazul au existat numai in legende, iar palatele Muruzestilor, destul de modeste, nu au durat decat doua decenii si ceva. În secolul trecut, ca sa nu mai vorbim de cel al nostru, s-a construit mult. A inceput sa se contureze, mai ales odata cu arhitectii din familia Socolescu, un stil ploiestean sau cel putin o varianta locala a stilului national.
O serie de calamitati naturale si sociale la care a fost supus orasul au diminuat serios fondul de constructii pe care ploiestenii se straduiau sa-l imbogateasca. La 12 iunie 1837 a avut loc cea mai puternica inundatie din istoria Ploiestiului: Dambu si celelalte paraie s-au revarsat, acoperind tocmai cele mai vechi cartiere, vatra targului. Au fost naruite sau subrezite atunci si au disparut curand cele mai importante locuinte care se mai mentinusera din secolul al XVIII-lea. Incendiul din 1843, cel mai mare cunoscut pe aceste locuri, a bantuit intr-o alta parte, distrugand centrul nou, adica zona unde se gaseau constructiile notabile ale deceniilor trei si patru.
Daca bombardarea Ploiestiului din zeppelin in 1916 a adus putine pagube cladirilor, in schimb bombardamentele din 1944 au dus la distrugerea a mii de locuinte si edificii. Cutremurele din 1940 si 1977 au afectat foarte serios orasul. Atunci s-au prabusit cateva dintre cele mai vechi biserici ale orasului, alaturi de locuinte si edificii remarcabile.
De aceea, nu trebuie sa para deloc ciudat faptul ca uneori, decenii intregi nu sunt deloc reprezentate la zestrea de constructii a orasului.

Muzee
Muzeul National al Petrolului
Muzeul de Arta
Muzeul de Istorie
Muzeul Ceasului
Muzeul de Biologie
Casa memoriala „Ion Luca Caragiale”
Biserici
Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul
Biserica Domneasca
Biserica Sfanta Vineri
Biserica Maica Precista
Biserica Sfintii Voievozi
Biserica Sfintii Împarati
Biserica Sfantul Gheorghe - Vechi
Biserica Sfantul Ioan
Biserica Sfantul Nicolae - Vechi
Biserica Sfantul Gheorghe - Nou
Biserica Sfantul Pantelimon
Biserica Buna-Vestire
Biserica Sfantul Vasile
Parohia Sfintii Trei Ierarhi
Parohia Strejnicu
Catedrala Eroilor Tineri Înaltarea Domnului
Cladiri
Halele centrale
Palatul politico-administrativ (Casa Alba)
Palatul Culturii
Casa de Cultura a Sindicatelor
Statui
Statuia Libertatii
Monumentul Vanatorilor
Statuia lui Mihai Viteazul
Statuia lui Constantin Dobrogeanu-Gherea
Bustul lui Radu Stanian
Bustul lui I.L. Caragiale
Bustul lui Nichita Stanescu
Bustul lui Mihai Eminescu

Orase infratite
• Berat (Albania)
• Harbin (China)
• Osijek (Croatia)
• Lefkada (Grecia)
• Uralsk (Kazahstan)
• Hincesti (Moldova)
• Radom (Polonia)
• Tulsa (SUA)
• Dniepropetrovsk (Ucraina)
• Maracaibo (Venezuela)

 

sursa: ploiesti.ro, wikipedia

 

 

 

 


 


SSD Network: |

Powered by
Optimizare SEO

Contact