Constanta
Hoteluri Tg-Jiu
Medias
Constanta
Castelul Peles
La Ziduri
Brasov
Iasi
Cluj- Napoca Obiective istorice
Curtea Domneasca -Suceava
Craiova
Zalau
Brasov- oras al unui vis
Slatina
Ingerii in uniforme rosii
Sibiu
Slobozia
Municipiul Slobozia se gaseste in partea de SE a Romaniei, la cca. 120Km Est de Bucuresti, capitala ...
16 octombrie 2008

Un roman profesor universitar si cercetator, la 34 de ani
Mihai Moldovan, 34 de ani, doctor in neurostiinte si profesor la Universitatea din Copenhaga era un ...
27 octombrie 2008

Vulcanii noroiosi
Ca destinatie turistica la sfarsit de saptamana, indiferent de vreme, Vulcanii Noroiosi ofera un spe ...
05 decembrie 2008

Din adancurile Pamantului in spatiul cosmic - Dr. biol. Sergiu Fendrihan
Am lucrat in Romania in diferite institute de cercetare pana in anul 2002 cand am fot invitat sa par ...
19 octombrie 2008

Castelul Peles
Castelul Peles (construit 1873 - 1883) este contemporan cu intemeierea orasului Sinaia. Locul constr ...
17 ianuarie 2009

Constantin Brancusi
Constantin Brancusi (nascut la 19 februarie 1876 in Hobita, Oltenia, decedat la 16 martie 1957 in Pa ...
08 ianuarie 2009

Medias
Mediasul este un oras fermecator, nu numai pentru locuitorii sai dar si pentru vizitatori. Este situ ...
11 ianuarie 2009

Zalau
Situat in nord-vestul Romaniei, la trecerea dintre Carpatii Estici si Muntii Apuseni, judetul Salaj ...
18 octombrie 2008

Vaslui
Vaslui este resedinta si cel mai mare oras al judetului judetului Vaslui, Moldova, Romania. Este ate ...
18 octombrie 2008

Pitesti
Pitesti este resedinta si cel mai mare oras al judetului Arges, Romania. Orasul are renumele de &q ...
15 octombrie 2008

Constanta

Constanta

Constanta (in turca Kustendji sau Köstence) este cel mai vechi oras locuit din Romania. Este un important municipiu si un centru cultural, economic si social de referinta. La 1 ianuarie 2008 populatia a fost de 303,7 mii de locuitori. Zona metropolitana Constanta este a doua din Romania ca numar de locuitori, dupa Bucuresti, cu aproximativ 550 000 locuitori Este cel mai mare port din bazinul Marii Negre si al patrulea din Europa, cu perspectiva de a deveni al doilea ca marime, dupa Rotterdam. Constanta este capitala judetului Constanta, cel mai mare oras din intreaga Dobroge si din Regiunea de dezvoltare Sud-Est. Constanta a fost fondata sub numele de Tomis, in urma colonizarii grecesti a Pontului Euxin de catre colonisti greci din Milet in secolele VII-V i.Hr. Tomis („locul taierii”) este o referinta la legenda lui Iason si a navei Argo: Iason il luase ostatic pe fiul regelui Colhidei (Georgia de azi) si fugarit fiind de acesta, poposi in peninsula, ucise baiatul si raspandi bucatile ca sa-l intarzie pe rege, ce trebui sa le caute si sa le adune pentru funeralii.
Localizare
Orasul se afla in sud-estul Romaniei, avand iesire la Marea Neagra. Constanta se afla intr-o zona lagunara in partea de nord-est si de est, usor deluroasa in partea centrala si de nord si de campie in sud si vest, avand coordonatele: 44°11′N 28°39′E. Suprafata teritoriului administrativ este de 1.121,66 km². În aceasta suprafata nu este inclusa si suprafata portului care are 31,82 km², totalul in acest caz fiind de 1.153,48 km². Portul Constanta este principalul port al Romaniei la Marea Neagra si al patrulea ca suprafata din Europa, avand 3.182 ha (uscat si acvatoriu). La limita de nord a orasului se situeaza statiunea Mamaia, plaja intinzandu-se pe o lungime de 6 km orientata spre est. Din punct de vedere geografic statiunea Mamaia este o laguna. Din punct de vedere administrativ Mamaia este un cartier al municipiului Constanta. Orasul Constanta este lipit in partea lagunara de nord prin statiunea Mamaia de orasul Navodari, in partea deluroasa de nord-nord-vest prin cartierul Palazu Mare de orasul Ovidiu, iar in partea de sud prin portul Constanta Sud de comuna Agigea.
Ape
O mare parte din suprafata orasului se afla intr-o zona lagunara, avand lacul Siutghiol ("Ghiolul Mare" in folclorul local, sau lacul Mamaia in limbaj turistic) in nord si lacul Tabacarie ("Ghiolul Mic" in folclorul local) in est-nord-est. Constanta se afla practic pe o insula, municipiul fiind marginit la nord-vest si nord de Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari, la est de Marea Neagra, iar la sud si vest de Canalul Dunare-Marea Neagra. Desi la suprafata orasul nu are nicio sursa de apa curgatoare, in subteran situatia este spectaculoasa. Pe sub Constanta trece un fluviu subteran (Acviferul Jurasic - Superior - Barremian in limbaj de specialitate) care curge cu 2 metri pe zi din directia sud-vest spre nord-est si al carui debit il depaseste cu mult pe cel al Dunarii, fiind cel mai important zacamant de apa potabila din Romania. Toata apa potabila furnizata populatiei orasului este extrasa prin cateva zeci de puturi din acest enorm acvifer subteran si numai consumul industrial se face din sursa de suprafata "Galesu" aflata pe Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari. Din acest motiv municipiul Constanta nu s-a aflat niciodata in situatia de a restrictiona consumul de apa potabila, chiar si in varf de sezon turistic, pe canicula sau seceta prelungite.
Turismul
Municipiul Constanta poseda o plaja in lungime totala de 12 km, precum si cea mai mare si mai renumita statiune turistica din Romania, Mamaia. Tot aici exista cea mai mare capacitate de cazare din tara, fiind concentrate aproximativ 20 % din locurile de cazare, iar intregul judet Constanta are o capacitate de cazare de 150.000 locuri pe zi in structurile hoteliere, aceasta insemnand 45 % din locurile de cazare ale Romaniei. Orasul Constanta are o plaja in lungime de 6 km situata intre Portul Tomis si Mamaia, la care se adauga alti 6 km de plaja din statiunea Mamaia, exceptand plaja orasului Navodari din zona Hanul Piratilor. Anul 2007 a stabilit un record absolut in ce priveste numarul total de turisti sositi pe Litoral, 1,5 milioane. Numarul de turisti straini a fost de numai 55.000, la mare distanta de recordul absolut de turisti straini sositi pe litoralul romanesc, 600.000 in anul 1975. Dintre atractiile turistice ale municipiului Constanta se pot aminti: de Istorie Nationala si Arheologie, Statuia lui Ovidius, Marea Moschee Mahmud al II-lea, Cazinoul Constanta, Farul Genovez, Edificiul Roman cu Mozaic, Ruinele cetatii antice Tomis, Muzeul Marinei Romane, Catedrala ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Micro-Delta, Parcul arheologic, Tomis Mall, Biserica greaca Schimbarea la Fata, Delfinariul, Muzeul de Arta Populara, Acvariul, Biserica romano-catolica Sfantul Anton, Parcul Tabacarie, Planetariul, Satul de vacanta, Complexul comercial Tom & Carrefour, Farul, Turul Constantei cu autobuzele cu etaj descoperite, Portul Tomis, Cazinoul Mamaia cu fantanile arteziene, Telegondola Mamaia, Biserica din lemn Sf. Mare Mucenic Mina, Insula Ovidiu, Muzeul de Arta, Fantana Cinetica, Parcul acvatic Aqua Magic. Începand cu anul 2007 municipiul Constanta organizeaza in statiunea Mamaia doua etape de campionate mondiale de formula 1, Class One Romanian Grand Prix, formula 1 pe apa si Aero Grand Prix Constanta, formula 1 in aer.
Monumente si muzee
• Marea moschee din Constanta
• Moscheea Constanta
• Farul Genovez este situat pe faleza din Constanta si a fost construit intre 1856 - 1860 de inginerul francez de origine armeana Artin Aslan, pe locul unui mai vechi far atestat intr-o litografie din anul 1822.
• Statuia lui Ovidiu executata de sculptorul italian Ettore Ferrari, 1887Copia “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), simbolul latinitatii poporului roman.
• Bustul lui Mihai Eminescu
• Acvariul
• Cazinoul
• Muzeul National de Istorie si Arheologie
• Muzeul Marinei
• Mozaicul Roman
• Muzeul de sculptura Ion Jalea
• Complexul muzeal de Stiinte ale Naturii (include: Delfinariul, Muzeul Marii, Observatorul Astronomic, Planetariul, Microrezervatia de Animale si Voliera de Pasari Exotice si Decorative)
• Muzeul de Arta Populara
• Muzeul Portului Constanta
• Muzeul de Arta, Constanta
• Biserica de Lemn
• Catedrala, Constanta
• Portul Tomis
• Farul Nou
• Biserica Greaca
• Sinagoga
• Teatrul Fantasio ctitorit in 1927 de catre Demostene Tranulis.

 

sursa:wikipedia

 


 


SSD Network: |

Powered by
Optimizare SEO

Contact