Drobeta Turnu Severin
Timisoara - cultura
Botosani- Zilele Eminescu
Resita
Miercurea Ciuc
Vaslui
Sfantu Gheorghe
Buftea
Vatra Dornei
Oradea
Adevaruri incredibile despre oameni, lucruri si fapte
Hanul Domnesc Suceava
Ingerul minerilor
Cluj-Napoca
Parang
Baile- Herculane
Cetatea de Scaun a Sucevei
Amplasata pe un pinten de deal, in partea de est a municipiului Suceava, construita in timpul lui Pe ...
17 ianuarie 2009

Oradea
Oradea, mai demult Oradea Mare , este un municipiu situat in vestul Romaniei, pe raul Crisul Reped ...
15 octombrie 2008

Biserica Neagra
Stiati ca…? Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din su ...
17 ianuarie 2009

Slatina
Slatina este un municipiu si resedinta judetului Olt, Muntenia, Romania. Aflat in sudul Romaniei si ...
16 octombrie 2008

Calarasi
Municipiul Calarasi, cu o populatie de 70.000 de locuitori, este situat in partea de sud-est a Campi ...
15 octombrie 2008

Constantin Brancusi
Constantin Brancusi (nascut la 19 februarie 1876 in Hobita, Oltenia, decedat la 16 martie 1957 in Pa ...
08 ianuarie 2009

Chirurgul roman care mareste sani cu tehnici ultimul racnet
La 36 de ani, Horia Siclovan este unul dintre cei mai buni chirurgi plasticieni din Romania. Î ...
27 octombrie 2008

Festivalul luminii
Festivalul Luminii este o sarbatoare anuala a pozitivismului, initiata in anul 2004, in Cluj-Napoca ...
07 decembrie 2008

Satu Mare
Satu Mare (maghiara: Szatmárnémeti, germana: Sathmar, vechea denumire romaneasca: Satm ...
18 octombrie 2008

Timisoara - cultura
Timisoara este resedinta si cel mai mare oras al judetului Timis din regiunea istorica Banat, vestul ...
12 octombrie 2008

Drobeta Turnu Severin

Drobeta Turnu Severin

Drobeta Turnu Severin este cel mai frumos oras de la Dunarea tarii noastre, gratie asezarii lui pe cea mai etansata terasa dunareana, un amfiteatru arhitectonic armonios, aproape muzical, placut echilibrului. Privit pe harta terestra, locul este marcat dintotdeauna prin asa-numita cotitura a Dunarii, un curriculum strabatator inca de la intrarea sa in defileul montan.
Vadurile Dunarii, care scalda sudul intregului judet Mehedinti, tocmai in acest spatiu s-au "dedat" la o aventura extraordinara cu stancile, cu malurile. Intrand in defileu, Dunarea parca urca asaltand muntele, apoi se adanceste si se arcuieste pana la Portile de Fier, continuandu-si intrandul, nerazgandindu-se, pana ridica pe trepte inalte terasa din dreptul Drobetei Severinene. Apoi, respira rectiliniu, asa cum o primeste campia, fara capricii, leganand un debit de 5.850 mc/secunda, insa mai jos, cu o ultima zvacnire bucla se intoarce privind mirabil spre malul celalalt.
Drobeta-Turnu Severin este resedinta si cel mai mare oras al judetului Mehedinti, Oltenia, port la Dunare. La recensamantul din anul 2002 avea o populatie de 104.035 locuitori. Este asezat in partea vestica a Olteniei. Coordonatele sale sunt: 22 grade 33" longitudine estica si 44 grade 38" latitudine nordica. Orasul este situat pe malul stang al Dunarii, la iesirea fluviului din defileu, in depresiunea subcarpatica a Topolnitei, pe drumul european 70, la 220 km sud-est de Timisoara, 113 km vest de Craiova si 353 km vest de Bucuresti. Severinul este un oras cald si luminos gratie si climatului submediteraneean, cu veri insorite si ierni blande, care ofera conditii pentru dezvoltarea unor vegetatii specifice. Severinul este locul in care cresc migdalul, smochinul, liliacul, teiul si castanul. Arbori exotici: magnolia, nucul caucazian, Gingko biloba - cea mai veche specie de pe glob.
Etimologie
Numele medieval al cetatii Severinului ar putea avea trei origini posibile :
• una latina, asociata numelui imparatului Septimiu Severus;
• una slava, asociata cuvantului « severnai » (северен sau северный), tradus prin cuvantul „din nord” sau „nordic”;
• una religioasa, asociata sfantului Severin de Noricum, sfant protector in Evul Mediu al bisericii latine din incinta cetatii medievale cand aceasta era utilizata de calugarii misionari catolici veniti din regiunea Austriei superioare (Noricum).

SEVERINUL ISTORIC
Drobeta a fost prima cetate din piatra ridicata in Dacia (103-105), un castru roman de aparare, initial pentru a adaposti 500 de soldati care asigurau paza podului. Se vad si azi fundatiile (refacute de Constantin cel Mare) pe o suprafata de 2 hectare, cu cele patru porti laterale, cu locuinte, cazarmi, depozite de arme, strazi si in centrul castrului cladirea pretorului (comandantului) unde a poposit insusi imparatul Traian in iarna anului 105. La vest de castru, pe malul Dunarii se vad ruinele bailor (therme) romane, in ziduri s-au gasit caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, semnd de datare a construirii bailor o data cu lucrarile castrului si podului.
PODUL LUI TRAIAN, construit in numai trei ani (103-105) dupa planurile aceluiasi celebru arhitect, Apolodor din Damasc, a fost cea mai indrazneata lucrare inginereasca a antichitatii romane. Opera in premiera de mare complexitate tehnologica (nici astazi nu i se cunosc in intregime formulele tehnice), acest pod a fost ridicxat pe 20 de pile(piloni) din blocuri de piatra, era lung de 1.135 m, lat de 14,55 m si inalt de 18,60 m, la capete cate un portal monument, din care relicve pe verticala se vad si azi pe ambele maluri ale Dunarii. Pentru partea lemnoasa a constructiei s-au folosit stejarii de pe 200 de hectare de padure. Suprastructura podului a fost daramata din ordinul imparatului Adrian pentru a impiedica trecerea Dunarii de catre barbarii nesupusi. Acest colos facut pentru o durata in timp, ca liant intre civilizatii, in alte conditii istorice devenise incomod, o temere pentru oameni, caci nu timpul se teme de eternitate.
Zona fostei cetati va mai purta interes peste alte veacuri, o data cu formarea regatului ungar si a voievodatelor valahe, care se vor lupta cu Imperiul Otoman ce aparuse pe harta politica a Dunarii si a Balcanilor.In acest context cetatile de pe malurile fluviului din din zona Portilor de Fier si pana la Calafat au inceput sa fie refacute. Andrei al II-lea al Ungariei in apararea regatului sau a organizat Banatul de Severin, primul ban de Severin, Luca, fiind mentionat in 1233. Asadar anul 1233 poate fi luat ca data de nastere a unei noi cetati peste ruinele Drobetei, locul regasindu-se de acum sub numele de Severin (Severinopolis) iar de aici Banatul de Severin, Terra Zeurino, Tara Severinului. Numele de Severin poate ca a fost preluat in amintirea imparatului Septimiu Sever care ridicase Drobeta la rangul de colonia. ln 1247 regatul ungar i-a adus in tara pe Cavalerii Ioaniti dandu-le resedinta aici la Severin, unde vor construi CETATEA MEDIEVALA A SEVERINULUI (Castrul Zeurini mentionat in Diploma Ioanitilor din 1247), puternica fortareata, in incinta careia a fost construita si o biserica gotica, probabil sediul episcopiei catolice de la Severin care a durat pana in 1502. Cavalerii se vor retrage in 1259, cetatea ramanand in bataia tunurilor tuturor: a turcilor, bulgarilor si tatarilor care voiau sa treaca Dunarea spre unguri, a ungurilor care antrenau si pe valahi, acestia in aparare si de unii si de altii.
Cetatea Severinului era cea mai importanta reduta strategica de pe Dunare, cine o cucerea acela isi asigura un cap de pod impotriva celorlalti si posibilitate inaintarii spre noi cuceriri. La sfarsitul sec. XIII regele Stefan al Ungariei a purtat cinci razboaie cu taratul bulgar pentru apararea Cetatii Severinului. Ducii si voievozii romani si-au disputat si ei intaietatea asupra redutabilei cetati cucerind-o sau revendicand-o in rastimpuri. Pentru ea a murit Litovoi iar Basarab I il va umili pe Carol Robert la Posada (1330), de acum Tara Severinului (Oltenia) alipindu-se Munteniei. Mircea cel Batran a infiintat Bania Severinului iar in 1406 incheia un tratat de alianta cu Sigismund al Ungariei chiar la Severin. Dupa moartea lui Mircea, Sigismund va elibera Cetatea Severinului ocupata de turci si va face chiar unele concesii manastirilor Vodita si Tismana, protejandu-le. Regina Elisabeta a incredintat apoi Banatul de Severin lui Iancu de Hunedoara care a intarit toate cetatile de la Dunare. Dupa caderea Constantinopolului (1453) atacurile asupra cetatilor dunarene s-au intetit, Bania se va muta la Strehaia, ulterior la Craiova, populatia Severinului va migra catre Cerneti, sat la 6 km spre nord, ce va deveni capitala districtului Mehedinti. In 1524, dupa ce un atac devastator al turcilor lui Soliman Magnificul, din cetatea Severinului a mai ramas vertical doar un turn, de unde mehedintenii vor numi locul Turnul lui Sever. Timp de aproape 300 de ani trupul cetatii fusese rezidit de tot atatea ori cate batalii s-au dat aici pentru apararea inimii Tarii Romanesti, pentru nepatrunderea ungurilor spre sud si pentru nepatrunderea turcilor spre centrul Europei. Fosta Drobeta renascuse (s-au descoperit mai tarziu chiar si monumente drobetane incastrate in zidurile noii cetati), semn in habitatul noii asezari in aceasta perioada de trei secole fiind functionarea a doua biserici crestine, catolica si ortodoxa, semn de "dialog" in lumile Schismei ce impartise Europa in doua.
In 1914 a fost inaugurat Castelul de Apa, monument emblematic pentru severineni, opera de stil si de tinuta civilizatoare, care si astazi da identitate orasului prin asezarea sa giratorie in axul principal al asezarii.
In perioada interbelica, municipiul Tr. Severin, desi inca tanar, reusise sa ajunga in primele 18 mari centre urbane ale Romaniei. Oras civilizat cu frumoase achizitii occidentale, Severinul devenise o metropola a culturii prin initiativele Liceului "Traian" si a institutiilor ce functionau in saloanele impozante ale Palatului Culturii: biblioteca, muzeu, teatru, cinematograf, Ansamblul coral "Doina", Societatea "Lumina", Universitatea Libera, acestea continuand in virtutea inertiei si in regimul comunist.
In perioada fostului regim s-a construit mai putin in cartierele centrale, scapand astfel de demolare arhitecturi specifice orasului. Din edificiile mai reusite in aceasta perioada: Hotel "Parc", resedinta SHN Portile de Fier, Palatul Administrativ si blocurile colaterale, Casa Tineretului, magazinul "Decebal", Casa Sindicatelor, fantana cinetica din fata Palatului Cultural. In 1969 Tr. Severin a redevenit capitala de judet iar in 1972 municipiu, adaugandu-i-se la nume si pe cel antic Drobeta.

SEVERINUL MODERN
Dupa 1990 s-a reluat traditia, intrerupta in anii fostului regim, de a sarbatori Zilele Severinului in fiecare an, o data cu patronul spiritual al orasului, Sf. Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), sarbatoare la care sunt invitati prieteni din orasele dunarene si europene infratite cu Severinul.
Severinenii au cult pentru statui si gradini. Numai Parcul Rozelor se intinde pe o suprafata de 12 ha, apoi Gradina "General Dragalina" (cu Cetatea Severinului) si parucl complexului arheologic Drobeta, Toate trei etalandu-se pe taluzul terasei Dunarii, cu elegante alei si arbusti, cu randuri de castani de-a lungul bulevardului Carol I. Parcul central (stil englezesc) cu monumente, fantana arteziana, ecleraj. In partea nordica a orasului se intinde pe 13 ha Parcul natural Crihala, iar in partea vestica, intrarea in oras este agrementata de un parc cu bazine de apa, arbori si alei.

Severinul este un oras cald si luminos gratie si climatului mediteraneean, cu veri insorite si ierni blande, care ofera conditii pentru dezvoltarea unor vegetatii specifice. Severinul este patria migdalului, smochinului, liliacului, teiului si castanului. Arbori exotici: magnolia, nucul caucazian, Gingko biloba, cea mai veche specie de pe glob.
Pentru ceea ce exprima de regula, un oras de margine, Severinul este o exceptie. El nu margineste, ci dezmargineste. Fluviul a fost mai totdeauna o invitatie intre cele doua maluri. Severinenii au stiut sa "treaca Dunarea" chiar si in timpul restrictiilor din fostul regim comunist. Severinul a crescut in cultul libertatii, dovada relatiile cu vestul in toate epocile. Moda venea aici de la Viena si Paris. In timpul din urma, al estizarii comuniste, severinenii au cultivat relatiile cu Timisoara. Era si mai aproape decat Bucurestiul. Multi studenti alegeau orasul de pe Bega, ca si astazi dealtfel.
Drobeta Turnu Severin este prin nastere un oras modern de tinuta europeana. Reintegrarea sa in Europa depinde acum mai mult de Europa.

sursa: drobetaturnuseverin.ro
 


SSD Network: |

Powered by
Optimizare SEO

Contact